Δελτίο τύπου λήξης Διαδικτυακής Ημερίδας με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» που έγινε την 15.03.2023

Δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2023, 10:45

image_pdfimage_print

Δελτίο Τύπου

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Αγ. Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ασπροπύργου, Γλυφάδας, Δάφνης- Υμηττού και Παλαιού Φαλήρου.

Γ. Πατούλης: «Η ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η βασική προτεραιότητα του Δικτύου»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Αγ.Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ασπροπύργου, Γλυφάδας, Δάφνης- Υμηττού και Παλαιού Φαλήρου.

O Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού  κ.Τάσος Μπινίσκος δήλωσε: «Σας καλωσορίζω στην  τόσο  σημαντική σημερινή  διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα : «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια»,  που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό  Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Στοχεύοντας σήμερα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, συμβάλουμε στη μείωση της αλόγιστης χρήσης τους και δημιουργούμε πολιτικές για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.

Στον Δήμο μας, η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν προτεραιότητα και είναι ευθύνη όλων μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γεώργιο Πατούλη, καθώς και τα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ, για την πολυετή εποικοδομητική συνεργασία μας, καθώς και τους Δημάρχους και τα στελέχη των Δήμων  Αγ.Βαρβάρας, Αγ.Δημητρίου, Παλ.Φαλήρου, Αλίμου, Ασπροπύργου και Γλυφάδας  για την άψογη συνεργασία σχετικά με τον συντονισμό της σημερινής Ημερίδας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ.Ελένη Γιαμαρέλου Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας καθώς και τον κ.Συμεών Μεταλλίδη – Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – ‘Α Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσαλλονίκης, για την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή της σημερινής ημερίδας, όπως και την κ.Γεωργία Σκιαδοπούλου Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου μας και την κ.Έλενα Γαβριήλ Συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας, για την αμέριστη προσπάθειά τους, ώστε η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος να γίνουν στάση ζωής για τους συμπολίτες μας, γιατί η πρόληψη σώζει.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Δάφνης- Υμηττού, κα Γεωργία Σκιαδοπούλου λέγοντας: «Καλωσορίζω όλους τους συμμετέχοντες και τους έγκριτους καθηγητές της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην τόσο ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για όλους τους πολίτες για τα αντιβιοτικά & τα εμβόλια. Στόχος και  της σημερινής ημερίδας, εφόσον ολοκληρωθεί, είναι να αλλάξουμε τους τρόπους συμπεριφοράς και τη στάση ζωής μας απέναντι στη χρήση των αντιβιοτικών, που δυστυχώς η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία των χωρών,  που τα μικρόβια εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα, λόγω της υπερκατανάλωσης και της αλόγιστης χρήσης τους. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας κυρίως και κυρίως τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, με σκοπό την πρόληψη και προστασία της υγείας τους και τη βελτίωση της ποιότητας  της ζωής τους. Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΔΥΠΠΥ και  τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, για την άψογη συνεργασία που έχουμε χρόνια τώρα ως Δήμος μέλος και μέσω του ΚΕΠ Υγείας, αλλά και για το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Εύχομαι επιτυχή έκβαση της ημερίδας».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Στη διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Μαρία Κουρή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και ο κ. Συμεών Μεταλλίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι  η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν:  «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και  την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία .Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο  για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον  13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του  Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες .Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή  στην κανονικότητά και  μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».

Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Πολυτίμη Ηλία, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ασπροπύργου, ενώ η παρουσίαση του Παιδαγωγικού υλικού της Ευρώπης, e-bug, πραγματοποιήθηκε από την κα Στυλιανή Κουλούβαρδη, Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Γλυφάδας. Η παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα Έλενα Γαβριήλ, Νοσηλεύτρια Δημοτικών Ιατρείων-ΚΕΠ Υγείας, Συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Επίσης, η κα Ουρανία Ζαχαροπούλου, Ιατρός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη – Διευθύντρια Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Αλίμου -Μέλος Επιστημονικής Επ. ΕΔΔΥΠΠΥ, ανέλαβε το συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα αντιβιοτικά,  ενώ η κα Λίλιαν Φανιδάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου. ανέλαβε το συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα εμβόλια.

Φωτογραφικό υλικό:

Facebooktwitterpinterestlinkedin