Δελτίο Τύπου «Μετονομασία οδού ως ελάχιστος φόρος τιμής, στον αείμνηστο δήμαρχο Δάφνης Χρήστο Μιχαλόπουλο»

Δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2018, 13:40

Print Friendly, PDF & Email

 

Είναι πολύ σημαντικό, οι κοινωνίες να αναγνωρίζουν διαχρονικά τις προσωπικότητες που με την παρουσία τους και το έργο τους λάμπρυναν, φώτισαν  και καθόρισαν τη λειτουργία και το μέλλον των πόλεων τους.  

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου 2018, ενεκρινε τη μετονομασία της οδού Αλεξάνδρας, της Δημοτικής Κοινότητας Δάφνης, σε οδό Χρήστου Μιχαλόπουλου, ως ελάχιστος φόρος τιμής στο Δήμαρχο που  επί 35 χρόνια υπηρέτησε τον πρώην Δήμο   Δάφνης.

Η οδός Αλεξάνδρας επιλέχθηκε δεδομένου ότι  είναι μια οδός που διασχίζει οριζόντια μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της Δάφνης, ενώ στη συμβολή της με την οδό Βύρωνος, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Α` ΚΑΠΗ Δάφνης, το οποίο αποτελεί  ως θεσμός,  ένα από τα πρώτα ΚΑΠΗ που ιδρύθηκε με ενέργειές του  το 1983 ενώ  αργότερα μετονομάστηκε στη μνήμη του σε «Μιχαλοπούλειο».

Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος διοίκησε, με ανιδιοτέλεια, ήθος, αγωνιστικότητα, ακεραιότητα, εντιμότητα, μεθοδικότητα και αγάπη στη Δάφνη, αφήνοντας  ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο θεσμό που ονομάζεται Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς Δημαρχιακής θητείας του τιμωρήθηκε,  με αργίες από τα καθήκοντά του για τις πρωτοπόρες δράσεις και ιδέες του.

Ο Δήμαρχος, ο Άνθρωπος, ο Μαχητής, ο Ενοχλητικός στις διεκδικήσεις του στα υπουργεία, εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος  Δάφνης το 1954,  ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του ασχολήθηκε με τη ανάπτυξη της  Δάφνης σε όλους τους τομείς ( παιδεία, πολιτισμό, ύδρευση, συγκοινωνίες).

Καταγράφοντας το έργο του «Πρύτανη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • εισηγήθηκε το άρθρο 102 του Συντάγματος και πέτυχε τη θεσμική κατοχύρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναθεώρηση του ρυμοτομικού της περιοχής με χρήσεις που βελτίωσαν αισθητά την εικόνα της πόλης
  • Επέβαλε τέλη στις Ιδιωτικές εταιρείες Πάουερ, Ούλεν και Μποδοσάκη και έλυσε οριστικά το αποχετευτικό πρόβλημα της Δάφνης  και εγκατέστησε  Δημοτικό φωτισμό.
  • Καθιέρωσε το επιτυχημένο Φεστιβάλ Φολκλορικών Χορών με συμμετοχή συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.
  • Πέτυχε μετά από πολλούς αγώνες την παραχώρηση της κυριότητας στο Δήμο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας του χώρου της Γυμναστικής Ακαδημίας.
  • Υιοθέτησε το Δημοτικό Σχολείο της Κοφίνου Κύπρου το 1976 και για πολλά συναπτά έτη αντάλλασσαν οι περιοχές επισκέψεις με  αντιπροσωπείες μαθητών.
  • ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δάφνης  και Σχολή Πληροφορικής για την εξειδίκευση και κατάρτιση των νέων της Δάφνης.
  • Κατασκεύασε ιδιόκτητα κτίρια στέγασης υπηρεσιών του Δήμου ( ΚΑΠΗ, Πνευματικό Κέντρο και της υπηρεσίας Καθαριότητας),   σχολείων  και Παιδικών Σταθμών.
  • απαλλοτρίωσε και αγόρασε το χώρο για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Δάφνης.
  • αγόρασε το σπίτι του μεγάλου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γ. Μπουζιάνη το οποίο αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την δημιουργία του ομώνυμου Μουσείου.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin