Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας στα σχολεία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού
Δημοσίευση: 1 Απριλίου 2025, 14:57
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δάφνης-Υμηττού, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα σχολεία του δήμου, πραγματοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Η πρώτη δράση έλαβε χώρα την Πέμπτη 20 Μαρτίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, Σοφία Μακροδημήτρη, Ψυχολόγο, και Αμαλία Δημούδη, Κοινωνική Λειτουργό, και είχε ως θεματολογία «Θέτοντας Υγιή Όρια στην Παιδική ηλικία» και είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών, σχετικά με την υιοθέτηση υγιών ορίων, εναλλακτικών τεχνικών έναντι της τιμωρίας, καθώς και την κατανόηση της σημασίας του καθορισμού των ορίων για τα ίδια τα παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικοί άξονες που αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής:
- Τι είναι τα όρια και πώς τα αντιλαμβανόμαστε;
- Γιατί χρειάζονται τα όρια στα παιδιά;
- Ανάλυση παραδειγμάτων.
- Η σημασία και τα οφέλη του καθορισμού των ορίων για τα παιδιά.
- Η ποιότητα των ορίων-τύποι ορίων.
- Δείκτες ότι τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια.
- Διδάσκοντας τα υγιή όρια στα παιδιά.
Τέλος, έγινε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.
Η δεύτερη δράση υλοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου στο 3Ο Γενικό Λύκειο Δάφνης, από το στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας Βάϊα Τριανταφύλλου, Ψυχολόγο, και είχε ως θεματολογία την ψυχική υγεία, τη συναισθηματική αγωγή και την ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και πραγματοποιήθηκε μέσω ομιλίας στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, σε συνεργασία με τους καθηγητές του σχολείου.
Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν με τα παιδιά ήταν:
- Ο ορισμός της ψυχικής υγείας.
- Η αναγνώριση των συναισθημάτων στα πλαίσια της ενσυναίσθησης.
- Η συσχέτιση των συναισθημάτων με την ψυχική υγεία.
- Τα ανησυχητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ψυχική υγεία στους εφήβους.
- Ο ορισμός της ψυχικής ανθεκτικότητας.
- Τρόποι ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.
- Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και τεχνικές.
- Πηγές και φορείς ψυχολογικής υποστήριξης εφήβων.
Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε μέσω βιωματικών ασκήσεων, σχετικά με την αναγνώριση, τη σύνδεση και τη διαχείριση των συναισθημάτων.
Η δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών σχετικά με ζητήματα ψυχικής υγείας, την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους με υγιείς τρόπους καθώς και την ανάπτυξη της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.
Η συγκεκριμένη δράση θα συνεχιστεί και τον μήνα Απρίλιο, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές του σχολείου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς για την πρόσκληση και την εξαιρετική συνεργασία και συγκεκριμένα τη διευθύντρια του 2ου Δημοτικού σχολείου Δάφνης, κυρία Ελένη Νίτση, καθώς και τον διευθυντή του 3ου Γενικού Λυκείου Δάφνης, κύριο Νικόλαο Σαγιά, τον υποδιευθυντή, κύριο Ευάγγελο Μπέκα και την κυρία Λένου, φιλόλογο του σχολείου.
Φωτογραφικό υλικό των δράσεων:



