Παρουσίαση βιβλίου κ. Σχίζα “Η κατάρρευση του μετώπου. Μικρασία, 13 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου”

ScheduledΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δημαρχείο Υμηττού, Ηρώων Πολυτεχνείου 1,Καλυκοποιείο, Δημοτική Ενότητα Υμηττού, Δήμος Δάφνης - Υμηττού, Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, 172 37, ΕλλάδαMap

Δημοσίευση: 9 Οκτωβρίου 2024, 15:04

Κύκλος Συζητήσεων 2024 | Παρουσίαση βιβλίου Θωμά Σχίζα “Η κατάρρευση του μετώπου. Μικρασία, 13 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου” | Δευτέρα 14.10.2024 | 19:30

Φέτος συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το γεγονός αυτό παραμένει μια χαίνουσα πληγή στο σώμα του Ελληνισμού που έβαλε οριστικό τέλος στην επί 2.500 χρόνια παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού θεωρεί ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμένει ως φόρος τιμής για τους προγόνους μας αλλά και ως παρακαταθήκη για τις γενεές που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Σχίζα “Η κατάρρευση του μετώπου. Μικρασία, 13 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου”. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του π. Δημαρχείου Υμηττού, την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 19:30. Θα προηγηθεί η προβολή ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ από την Μικρασιατική Εκστρατεία.


Για το βιβλίο: “Ο πατέρας μου Θωμάς Κ. Σχίζας (1897-1995) ήταν στρατιώτης για πέντε χρόνια (1917-1922) στο μακεδονικό μέτωπο και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία, με την ιδιότητα του οδηγού αυτοκινήτων – που εκείνη την περίοδο χαρακτηρίζονταν από εξαιρετική σπανιότητα. Μετά το 1918 και για 9 μήνες συμμετείχε στη ζώνη των επιχειρήσεων. Παρακολούθησε τα γεγονότα από μια σκοπιά «φανταρίστικη», διαφορετική των στρατιωτικών και πολιτικών πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, χωρίς να διαθέτει ιστοριογραφικά ή άλλα προσόντα. Η γραφή αυτού του κειμένου έγινε εκ των υστέρων από τον ίδιο, από τη συναρμολόγηση των εμπειριών του, είχε δε ως ελάττωμα την ανεπαρκή γνώση των ελληνικών από έναν άνθρωπο που δεν έκρυβε ότι ήταν τελειόφοιτος της 4ης Δημοτικού.

Αφετηρία της αφήγησης είναι η έναρξη της ήττας του ελληνικού στρατού –όπως ήρθε στα αυτιά του Θωμά Σχίζα– και η καταστροφή. Ήταν μια ήττα συντριπτική, που στοίχειωνε τις επόμενες ημέρες ως το τέλος της μεγάλης ζωής του, που πάντα απαιτούσε επεξηγήσεις και διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά των υπευθύνων της εκστρατείας.

Από αυτό το ελάχιστο μέρος των σημειώσεων του πατέρα μου που αποφάσισα να διασώσω, διατήρησα την «ορθογραφία» με τις παρεκκλίσεις της από τον κανόνα της γραμματικής ορθότητας: Πιστεύοντας πως και αυτή είναι τεκμήριο μιας εποχής
.”

Γιάννης Θ. Σχίζας

Ο Γιάννης Σχίζας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και αγγλική φιλολογία. Εργάστηκε σε ξενοδοχεία, καταστήματα, εταιρείες κλπ. μέχρι να καταλήξει στο έργο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας (1980). Συμμετείχε σε επιτροπές και οργανώσεις του αντιπυρηνικού και οικολογικού κινήματος από το 1977, διετέλεσε στέλεχος των “Οικολόγων-Εναλλακτικών”, μέλος αυτοδιοικητικών κινήσεων και συντελεστής εκδοτικών εγχειρημάτων (“Περιβάλλον και Ρύπανση”, “Οικολογία και Περιβάλλον”, “Νέα Οικολογία”, “Οικολογική Εφημερίδα”). Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά. Δημοσίευσε τα βιβλία “Πόλη, Φύση και Κοινωνία” (1990), “Υμηττός” (1991), “Αττική” (1996), “Ο άλλος τουρισμός” (1998), “Τα βουνά του κόσμου” (2003) και συμμετείχε με κείμενά του σε αρκετούς συλλογικούς τόμους. Είναι συνεργάτης του δικτυακού τύπου www.greekarchitects.gr ενώ διευθύνει το περιοδικό “Οικοτοπία” από το 1997.


 

Facebooktwitterpinterestlinkedin