Πρόγραμμα (19-27 Ιουλίου) του «Φεστιβάλ στην Σκιά των Βράχων 2023»

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γιώργου Καπουτζίδη Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης

 

Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η παράσταση-φαινόμενο, «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!», του Γιώργου Καπουτζίδη, με πρωταγωνίστρια την Κατιάνα Μπαλανίκα και έναν νεανικό θίασο ταλαντούχων ηθοποιών επανέρχεται και περιοδεύει σε ολόκληρη τη χώρα για να μας χαρίσει και πάλι το γέλιο και την αισιοδοξία!

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που μόνο ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

Η μοναδική και πάντοτε διαχρονική Κατιάνα Μπαλανίκα και ένας νεανικός θίασος ταλαντούχων ηθοποιών, με τους Ηρώ Πεκτέση, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργο Ξούλο, Μάριο Δερβιτσιώτη, Ευθύμη Γεωργόπουλο και Αποστόλη Ψαρρό, συναντιούνται και πάλι για να μεταδώσουν το γέλιο, τη ζωντάνια και την ευαισθησία του Γιώργου Καπουτζίδη, σε όλη την Ελλάδα!

Έτσι, και πάλι… το καλοκαίρι φέρνει έρωτες, απιστίες, ανατροπές, αποκαλύψεις και πολύ γέλιο στην καλοκαιρινή περιοδεία του «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!»

Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια.

Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία.

Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον,
αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.

Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ
κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά.

Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους.

Η συνέχεια επί σκηνής…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη

Διεύθυνση Επικοινωνίας & Προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα

Οργάνωση περιοδείας:  Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού

Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές

 

Στο ρόλο της μαμάς η ΚΑΤΙΑΝΑ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Ηρώ Πεκτέση, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Ξούλος,

Μάριος Δερβιτσιώτης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Αποστόλης Ψαρρός

 

Εισιτήρια: 20 € Γενική είσοδος | 17 € μειωμένο

Προπώληση:  viva.gr

 

ΠΕΜΠΤΗ 20, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Νικολάι Ρομπέρτοβιτς Έρντμαν Ο Αυτόχειρ

Σκηνοθεσία / διασκευή / μουσική επιμέλεια: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

 

Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές φάρσες του 20ού αι.  το κείμενο του Έρντμαν σατιρίζει πανέξυπνα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τις συνέπειές τους στην κοινωνία. Παρ’ όλο που αποτελεί «ηθογραφία» μιας άλλης εποχής,  οι αξίες που διαπραγματεύεται παραμένουν διαχρονικές.

Η ανέχεια και τα αδιέξοδα που βιώνει ο κεντρικός ήρωας, δίνουν παραπλανητικά την εντύπωση ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει, μια απόφαση που ουδέποτε έλαβε, αλλά ως ιδέα φαντάζει για πολλούς «ελκυστική» και θα φέρει απρόσμενες ανατροπές στη ζωή του. Θα τον προσεγγίσουν απίθανοι εκπρόσωποι της διανόησης, του εμπορίου, της τέχνης, της εκκλησίας, αλλά και μεμονωμένοι, σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ατζέντα, προσπαθώντας να τον πείσουν για τον ηρωισμό, την αίγλη, τη σπουδαιότητα της αυτοχειρίας του. Όλοι θέλουν να την καπηλευτούν για τους δικούς τους, ιδιοτελείς σκοπούς, σε μια ανήθικη, κωμικοτραγική δοσοληψία. Ο ίδιος πελαγωμένος, φλερτάρει πλέον με την ιδέα του «σημαντικού» θανάτου του, σε σχέση με την «ασήμαντη» ζωή του.

Τελικά η ανθρώπινη ζωή πόσο αποτιμάται; Η κοινωνία που ζούμε πόση ελευθερία παρέχει στον άνθρωπο να εκφραστεί,  να σκεφτεί, να έχει συνείδηση; Πόσο αθώοι είμαστε, όταν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια αδικία.

Σε αυτή την ανελέητα κωμική ατμόσφαιρα θα  επιχειρήσει να σας μεταφέρει σήμερα, η ομάδα του Α’ θεατρικού εργαστηρίου Βύρωνα. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να σας χαρίσουμε το γέλιο, αφήνοντάς σας ωστόσο, μια ανεπαίσθητη αλλά ουσιαστική διάθεση αναλογισμού, πάνω σε καίρια ζητήματα της ύπαρξης.

Στέλλα Δράκου

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Χορογραφίες: Galina Nechaeva

Ήχος & Φως: Κώστας Αγγέλου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά τα μέλη του Α’ Θεατρικού Εργαστηρίου:

Αννεζίνα Αυγουστίνου, Έφη Γκίκα, Στέλλα Δράκου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αλέξανδρος Θεοδόσης, Ελπίδα Καλιωράκη, Θύμιος Καραμάνος, Μίλτος Καρατζήμας, Αριστέα Κιουρκτζόγλου, Ματίνα Κλάγκου, Σταμάτης Μουστάκας, Γιάννης Μπαρμπέρης, Κατερίνα Μπελιά, Ελένη Μπίτα, Παύλος Τζαννής, Κατερίνα Τοπίδου, Ρεβέκκα Φελεκίδου και ο μικρός Σπύρος Καρατζήμας

Ευχαριστούμε την κ. Galina Nechaeva και το μουσικοχορευτικό σύνολο “Samovar”

 

Ελεύθερη είσοδος

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ομάδα Θεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν

 

Το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη αποτελεί έργο σταθμό στην Ελληνική Λογοτεχνία και συγκαταλέγεται στα κορυφαία έργα που κατέγραψαν την ασύλληπτη ναζιστική θηριωδία παγκοσμίως.

Έχοντας επιβιώσει ο ίδιος μετά από τρία χρόνια εγκλεισμού στο κολαστήριο, θεώρησε καθήκον του να αφήσει τη μαρτυρία του ως παρακαταθήκη στο ανθρώπινο γένος. Και ήταν εδώ, κάτω από τα βράχια του Βύρωνα που ο δημιουργός της «Αυλής των Θαυμάτων» ξεκίνησε να σχεδιάζει αυτήν την αναδρομή στη φρίκη που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν και μαρτύρησαν στο διαβόητο στρατόπεδο του θανάτου, Μαουτχάουζεν.

Θα χρειάζονταν τόμοι αναλύσεων για να αναδείξουν όλες τις διαστάσεις αυτού του λογοτεχνικού αριστουργήματος που κατορθώνει να περιγράψει με τόσο γλαφυρό τρόπο τις αδιανόητες για τον ανθρώπινο νου βαρβαρότητες, ενώ ταυτόχρονα διατρανώνει την πίστη στον Άνθρωπο! Η δύναμη του «Μαουτχάουζεν», οδήγησε τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στη δημιουργία των τεσσάρων εμβληματικών τραγουδιών σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη . Και είναι αυτά τα τραγούδια των οποίων οι ιστορίες συνθέτουν το υλικό της παράστασής μας. Τα αποσπάσματα που παρουσιάζονται, αποτελούν επιλογή του ίδιου του συγγραφέα και του Δημήτρη Παπαγιάννη και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2000, στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Επομένως… Εδώ στον Βύρωνα ξεκίνησε. Εδώ εμπνεύστηκε την αριστουργηματική «Αυλή των Θαυμάτων» που αποτελεί το ορόσημο του νεοελληνικού θεάτρου.

Εδώ αποδελτοποίησε τη φρικτή εμπειρία του Μαουτχάουζεν.

Εδώ στο Βύρωνα η οφειλή μας για τη μελέτη, έρευνα και διάδοση του έργου του. Εδώ η έδρα του εκπαιδευτικού και «Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ιάκωβος Καμπανέλλης».

 

Συντελεστές

Κείμενα: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Παπαγιάννης

Διδασκαλία: Δημήτρης Παπαγιάννης

Σκηνοθεσία και Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη

Φωτισμός και Ήχος: Φοίβος Παπαγιάννης

Φωτογραφία και Βίντεο: Αντώνης Συμεωνάκης

Εικαστική επιμέλεια: Αναΐς Κώνστα

Ερμηνεύει η «Ομάδα Θεάτρου Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Ευφροσύνη Καραβότα, Αναΐς Κώνστα, Μαίρη Μακρή, Ζωή Μπάμπαλη, Άννα Παρίση, Σοφία Τοπαλίδου, Νένα Τσαντάκη, Κωνσταντίνα Τσιαντή

Παραγωγή:

Καλλιτεχνικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ιάκωβος Καμπανέλλης

Δήμος Βύρωνα 

 

Ελεύθερη είσοδος

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μουσική παράσταση

Χαΐνηδες & Κι όμΩς κινείται Δρακοδόντι

…  Σ’ αυτό τον κόσμο γίνεσαι ό,τι έχεις αγαπήσει
και παίρνεις προίκα σου στερνή αυτά που ‘χες χαρίσει…

 

Οι Χαΐνηδες συναντούν την ομάδα χορού και ακροβασίας “Κι όμΩς κινείται” και παρουσιάζουν το «Δρακοδόντι». Η βραδιά αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων αυτής της διαχρονικής πλέον μουσικής παράστασης! Το Δρακοδόντι είναι ένα έμμετρο παραμύθι, μια συνδυαστική παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο από την δισκογραφία των Χαΐνηδων, σε στίχους του Δημήτρη Αποστολάκη και σε σκηνοθεσία – χορογραφία της ομάδας χορού και ακροβασίας «Κι όμΩς κινείται».

 

Συντελεστές  

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Αποστολάκης- Χαΐνηδες

Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης

Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Κι όμΩς κινείται- Χριστίνα Σουγιουλτζή

Φωτισμοί: Μαρία  Αθανασοπούλου

Σκηνικός χώρος- κατασκευές: Camilo Bentancor

Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Φανή Μουζάκη

Οργάνωση-Παραγωγή: Delta Pi

Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες:

Δημήτρης Αποστολάκης – λύρα, τραγούδι

Δημήτρης Ζαχαριουδάκης – κιθάρα, τραγούδι

Peter Jacques – τρομπέτα, φλικόρνο, κλαρίνο, νέι

Τάκης Κανέλλος – τύμπανα

Σπυριδούλα Μπάκα – τραγούδι

Μιχάλης Νικόπουλος – λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι

Γιάννης Νόνης – μπάσο

 

Η ομάδα κι όμΩς κινείται:

Νώντας Δαμόπουλος, Ναταλία Μπαρούς, Ιλεάνα Παππά, Πάνος Σολδάτος, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη

 

Εισιτήρια: Ταμείο 15 € | 12 € μειωμένο

Προπώληση: ticketservices.gr 13 € | 10 € μειωμένο  

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τενεσί Ουίλιαμς  Γυάλινος Κόσμος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

 

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο ξεπερνώντας τις 8.000 διαδικτυακές θεάσεις και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα στο Θέατρο  Αλκυονίς, ξεκινάει το ταξίδι του στην Ελλάδα, με ανανεωμένη διανομή:  η Ιωάννα Παππά, και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους. O Ρένος Ρώτας   ζωντανεύει τον ρόλο του Τζιμ. Και την εμβληματική φιγούρα της Αμάντα σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ενσαρκώνει η Κάτια Δανδουλάκη.

 

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.

Ο Τομ θυμάται στιγμές  της οικογενειακής του ζωής.  Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα  όνειρά του.

Η Λόρα, η αδερφή του,  αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από  γυάλινα ζωάκια.

Η  Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ.

Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους,  θα τους απογοητεύσει.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Deux Hommes

Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Διανομή

Κάτια Δανδουλάκη: η μητέρα Αμάντα Ουίνγκφιλντ

Ιωάννα Παππά: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ

Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος Τομ Ουίνγκφιλντ

Ρένος Ρώτας: ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ

 

Εισιτήρια: 22 € | Μειωμένο 18 € (φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων)

Προπώληση: viva.gr

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ

Γιάννη Ρίτσου Αίας

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

 

 

Ο Αίας έχει παραπλανηθεί. Υποκύπτει στην παραπλάνηση που οργανώνει η Αθηνά και στρέφεται ενάντια στα ζώα νομίζοντας ότι εξοντώνει ανθρώπους, τους εχθρούς του, γιατί ο Αίας είναι ήρωας ενός άλλου κόσμου, μιας εποχής που έχει παρέλθει. Είναι η εποχή που τέλος της διαμάχης σήμαινε απαραίτητα τέλος των μονομάχων. Την άλλη μέρα συνειδητοποιεί την πλάνη του. Τον πνίγει η ντροπή. Τον εκμηδενίζει η καταισχύνη. Το έργο του Σοφοκλή μας λέει ότι πέρασε πια ο καιρός που ο κόσμος χρειαζόταν την αξία του σπαθιού, δηλαδή ο κόσμος του Αίαντα, τώρα οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την αξία του νου. Είναι ο κόσμος του Οδυσσέα. Το έργο του Γιάννη Ρίτσου από τη δική του μεριά συνομιλεί με το κείμενο του μεγάλου τραγικού διασταυρώνοντας τις αρετές της γλωσσικής εικονοπλασίας με τη δύναμη της θεατρικής συνθήκης. Ανήκει στην περίοδο της μεγάλης ωριμότητας του ποιητή όπως και τα υπόλοιπα κείμενα της “Τέταρτης Διάστασης”. Μέσα στο ζόφο της δικτατορίας ο Ρίτσος πιάνεται από τους ήρωες του αρχαίου κόσμου, υπερασπιζόμενος την ισχύ και τη μαγεία της γλώσσας μας σε έναν καιρό που το εθνικό γλωσσικό μας όργανο δεχόταν μια συστηματική επίθεση από τους θεράποντες της ανοησίας και της πατριδοκαπηλείας.

Βασίλης Παπαβασιλείου

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Σύνθεση ηχοτοπίων: Jan Van Angelopoulos

Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Νικολέτα Φιλόσογλου

Φωτογραφίες αφίσας – προβών – trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Φωτογραφίες  παράστασης: Γιώργος Αναστασάκης

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

 

Ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης

 

 

 

Εισιτήρια: 18 €, 15 € (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, 65+, ΑμεΑ)

Προπώληση www.viva.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γενικές πληροφορίες

Ώρα έναρξης:  21:00   

Πληροφορίες: Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δάφνης – Υμηττού

τ. 210 7609340, 210 7609350 |  www.festivalvraxon.gr  |  info@festivalvraxon.gr

Επικοινωνία:    Ειρήνη Λαγουρού | irini.lagourou@gmail.com  

Φωτογραφικό υλικό :