«Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου»

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, το ΚΕΠ Υγείας (Κέντρο Πρόληψης Υγείας) και τα Δημοτικά Ιατρεία έχοντας θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές τους την προστασία  και προαγωγή της Δημόσιας Yγείας και επιθυμώντας να συμβάλλουν  στην καλύτερη δυνατή  πληροφόρηση των συμπολιτών μας, για τα ΔΩΡΕΑΝ  προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, σας παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία:

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία για τα έτη 2021 έως 2025, εντάσσονται  προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, τον οποίων, μεγαλύτερο τμήμα αποτελεί το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό.

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μία  απειλητική ασθένεια που αποτελεί τη συχνότερη  μορφή καρκίνου, υλοποιείται  το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ),  στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η διενέργεια Ψηφιακής Μαστογραφίας και μόνο σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης, διενέργεια Υπερηχογραφήματος και κλινική εξέταση.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Απαραίτητα πρέπει να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών, να έχουν Αριθμό Μητρώου  Α.Μ.Κ.Α., να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 μήνες και να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων του  προγράμματος, έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος: (https://mastografia.gov.gr/) , όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες (συνεργαζόμενα Κέντρα διενέργειας εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.λ.π).

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).  Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσες γυναίκες-δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Εάν το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε ιατρό να ζητήσουν την εκτύπωση του σχετικού παραπεμπτικού και στη συνέχεια να απευθυνθούν σε συνεργαζόμενο κέντρο.

Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω ιστότοπο:  ehealth.gov.gr

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης dentist pass.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στον παιδικό πληθυσμό, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ορθή φροντίδα της στοματικής τους υγείας, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα χρόνια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι αργότερα.

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα, είναι απαραίτητα τα κάτωθι στοιχεία:

  • Αριθμός  Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  e-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου

Ένας εκ των δύο γονέων, προκειμένου να εκδώσει την κάρτα χρηματοδότησης,  μπορεί   να ακολουθήσει  τον κρατικό ιστότοπο   gov.gr  είτε να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε  Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών  (ΚΕΠ), ώστε αρμόδιοι υπάλληλοι να συνδεθούν  στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος.

Η κάρτα στη συνέχεια θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και εξαργυρώνεται στα  μηχανήματα πληρωμών  POS των οδοντιατρείων.

Πολύ σημαντικό είναι για τους γονείς να γνωρίζουν ότι η κάρτα έχει ημερομηνίας λήξης και από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί διαρκεί για έξι μήνες μόνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα πραγματοποιείται:

  • Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού
  • Φθορίωση δοντιών
  • Καθαρισμός
  • Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς

Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια κάνοντας απλά χρήση της κάρτας χρηματοδότησης του Dentist Pass.

Η Δημοτική Αρχή παραμένει δίπλα σας,  προασπίζοντας την Υγεία όλων μας!!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι logosquare100artistic.png

Ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού

Τάσος Μπινίσκος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A5%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-logo.png

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9A%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%94%CE%94%CE%A5-1.jpg

Η Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας

Δημοτικά Ιατρεία-Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας-ΕΔΔΥΠΠΥ

Γεωργία Γρ. Σκιαδοπούλου