Επίσκεψη του Δημάρχου Δάφνης -Υμηττού Τάσου Μπινίσκου στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από πρόσκληση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη για τη διαδικασία απόδοσης των Θεάτρων Βράχων 03.07.2023

Δημοσίευση: 5 Ιουλίου 2023, 14:04

image_pdfimage_print

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/7/2023 στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από πρόσκληση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, προς τους Δημάρχους Δάφνης – Υμηττού Τάσο Μπινίσκο και Βύρωνα Άκη Κατωπόδη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό το συντονισμό ενεργειών προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία απόδοσης των Θεάτρων Βράχων, «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη» μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης και τη θετική έκβαση του θέματος που αφορά  τον Λόφο Κοπανά, προκειμένου η έκταση να δοθεί οριστικά στους δύο Δήμους.

 «Ο αγώνας πολιτών, δημοτικής αρχής, παρατάξεων, αντιπολίτευσης και φορέων είχε αίσιο τέλος, αφού τα ιστορικά Θέατρα Βράχων που υποδέχονται κάθε χρόνο δεκάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ο εμβληματικός χώρος των καλλιτεχνών, αλλά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που «φιλοξενούν» όλο το χρόνο τους πολίτες όλων των ηλικιών, θα συνεχίσουν την ομαλή λειτουργίας τους, όπως και οι χώροι αναψυχής που βρίσκονται στην ίδια έκταση. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση, υπέρ του κοινού καλού απόφασή του, την Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας  Νίκο Χαρδαλιά για την μεσολάβησή τους σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που αφορά όχι μόνο τον Δήμο μας και τον όμορο Δήμο, αλλά και όλη την Αττική, ολόκληρη την πολιτιστική κοινότητα, και την κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, Τάσος Μπινίσκος.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Δάφνης-Υμηττού και Βύρωνα και κατά της απόφασης του Εφετείου, άνοιγε τον δρόμο για να περάσει σε ιδιωτικά χέρια η έκταση των 104 στρεμμάτων.

Η Κυβέρνηση έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα και μετά από πολλά χρόνια αγώνων από τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού και τον δήμαρχο Τάσο Μπινίσκο σε κοινή πλεύση με τον Δήμο Βύρωνα και τον δήμαρχο Άκη Κατωπόδη, τα Θέατρα Βράχων περνάνε οριστικά και αμετάκλητα στους πολίτες. Με απόφαση του Πρωθυπουργού «οι χώροι να παραμείνουν στους πολίτες στους οποίους ανήκουν», και έπειτα από εισήγηση της Υπουργού Πολιτισμού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση προχωρεί στην άμεση απόκτηση με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και εν συνεχεία στην παραχώρησή τους άνευ ανταλλάγματος, στους δύο Δήμους. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την προώθηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται οριστικό τέλος σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών.

Η επίσπευση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των διαδικασιών απόκτησης της έκτασης και παραχώρησής της στους Δήμους Δάφνης – Υμηττού και Βύρωνα θα γίνει με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και ταχύτατες διαδικασίες, όπως δήλωσε η κα Μενδώνη και σε συνεργασία  με συναρμόδια Υπουργεία.

Φωτογραφικό υλικό :

Facebooktwitterpinterestlinkedin