Σαν σήμερα στις 8 Νοεμβρίου 1885 γεννιέται στην Αθήνα ο Γιώργος Μπουζιάνης
Δημοσίευση: 8 Νοεμβρίου 2025, 17:53

Σαν σήμερα στις 8 Νοεμβρίου 1885 γεννιέται στην Αθήνα ο σημαντικότερος Έλληνας εκπρόσωπος του εξπρεσιονισμού, Γιώργος Μπουζιάνης.
Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών και το 1907, φεύγει για να συνεχίσει τις σπουδές ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου. Μετά από χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία, επέστρεψε το 1934 στην Ελλάδα, καθώς ο εξπρεσιονισμός έδινε τη θέση του σε νέα καλλιτεχνικά ρεύματα και ο ναζισμός ανέβαινε στη Γερμανία.
Το 1949, η μεγάλη αναδρομική του έκθεση στον «Παρνασσό» ανέδειξε ξανά το μοναδικό του ύφος, ενώ το 1950 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1956, του απονεμήθηκε το Α΄ ελληνικό βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Γκούγκενχαϊμ, τιμώντας την παγκόσμια εμβέλεια του έργου του.
Το 1977 στην Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη με 150 έργα του.
Από το 1935 έως τον θάνατό του το 1959, ο Γιώργος Μπουζιάνης έζησε και δημιούργησε στη Δάφνη, περνώντας μια περίοδο βαθιάς προσωπικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Εδώ εξερεύνησε την ανθρώπινη μορφή, την προσωπογραφία και έφτασε σταδιακά στην αφαίρεση.
Στον Δήμο μας υπάρχει σήμερα η οικία του ζωγράφου όπου στεγάζεται το Μουσείο «Γιώργος Μπουζιάνης», όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος ζωγράφος έως το τέλος της ζωής του. Ο χώρος αυτός αποτελεί ένα ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο, συνδεδεμένο άρρηκτα με την καλλιτεχνική του κληρονομιά.
Σχέδια που έκανε ο Μπουζιάνης για τις μετατροπές που ήθελε ώστε να έχει τον σωστό φωτισμό, η παλέτα του ζωγράφου, το νεκρικό προσωπείο του και σπάνιες φωτογραφίες, φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Μπουζιάνη.





