Βραβείο Αριστείας Αντώνη Ν. Βγόντζα 2022 -2023

Δημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:40

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/12/2023, στο γραφείο Δημάρχου, στο πρώην Δημαρχείο Υμηττού, από τον Δήμαρχο Τάσο Μπινίσκο, η απονομή του «Βραβείου Αριστείας Αντώνη Ν. Βγόντζα», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο (2.000 €), στον μαθητή Οδυσσέα Κομίνη –  Αλτάνη,  απόφοιτο του 3ου Γενικού Λυκείου Υμηττού, που εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το βραβείο δόθηκε με βάση την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων για το διδακτικό έτος 2022 – 2023.

Η απονομή έγινε παρουσία της Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόεδρου Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεωργίας Σκιαδοπούλου,  της Αντιδημάρχου Παιδείας Βερίνας Καρακώνη, την οικογένεια Κομίνη – Αλτάνη και μελών της οικογένειας Βγόντζα.

Η Καλλιόπη Βγόντζα, σύζυγος του εκλιπόντος, συγκινημένη παρέδωσε στον αριστούχο το βιβλίο «… ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία…», του Αντώνη Ν. Βγόντζα, ένα πολύτιμο αυτοβιογραφικό πόνημα με σημαντικές αναφορές στην πόλη μας, τον Υμηττό, όπου γεννήθηκε.

Το βραβείο Αριστείας Αντώνη Ν. Βγόντζα δόθηκε για πρώτη φορά το διδακτικό έτος 2021 -2022, με την προοπτική να δίνεται για τα επόμενα πέντε έτη σε μαθήτρια-τή με την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μοναδική προϋπόθεση να είναι δημότης ή κάτοικος Υμηττού για την τελευταία τουλάχιστον πενταετία.

Ο Αντώνης Βγόντζας (1946-2019) ήταν Υμηττιώτης, δικηγόρος και πολιτικός. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Bόννης και στη Σουηδική Ακαδημία της Φιλανδίας. Από την αρχή της καριέρας του συμμετείχε ως υπερασπιστής σε δίκες που διεκδίκησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού «Time». Διετέλεσε σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας και Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠEXΩΔE. Διηύθυνε το Νομικό Γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργού. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου” (1993-2004). Βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004). Για πέντε χρόνια είχε την ευθύνη τακτικών εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Αρθρογράφησε σε τακτική βάση στην εφημερίδα «Tα Nέα», συνέχισε στη «Νέα Κρήτη» και έκτακτα σε εφημερίδες πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας.

Φωτογραφικό υλικό :

image_print
Facebooktwitterpinterestlinkedin