Ολοκλήρωση Ημερίδας Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη» στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού

Δημοσίευση: 7 Δεκεμβρίου 2022, 16:08

image_pdfimage_print

Γ. Πατούλης «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών  είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο».

Στις 3 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ),  τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.

Το μήνυμα αυτό πέρασε μέσα από την ομιλία της η κ.Χριστίνα Φεβάνογλου-Πνευμονολόγος.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού κ.Αναστάσιος Αθ. Μπινίσκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΕΠ Υγείας έχοντας στόχο τη συμβουλευτική καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, σήμερα διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, μία ακόμη σημαντική ημερίδα ευαισθητοποίησης για την σπουδαιότητα της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αποδεδειγμένα,  η δύναμη της  έγκαιρης διάγνωσης μπορεί να προλάβει τη θεραπεία. Με αίσθημα ευθύνης η Δημοτική Αρχή  θα συνεχίσει  να διενεργεί  προγράμματα πρόληψης και μέσω της πρώιμης διάγνωσης, να προωθεί στρατηγικές και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας».

Η Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας (Δημοτικά Ιατρεία-Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας-ΕΔΔΥΠΠΥ) κ.Γεωργία Σκιαδοπούλου, δήλωσε: «Μία ακόμη ημερίδα/δράση του ΚΕΠ Υγείας και των Δημοτικών Ιατρείων, όπου έχω την τιμή να είμαι υπεύθυνη ως Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με το ΕΔΔΥΠΠΥ, όπου ως Δήμος είμαστε μέλος και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, βάσει του προγράμματος «Μελίτη», μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου, με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης LDCT. H κατά την Ιπποκράτειον ρήση ‘’κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν’’, αναδυκνύει τη σπουδαιότητα της ουσιαστικής πρόληψης για την υγεία. Ευχαριστούμε θερμά την Πνευμονολόγο κ.Χριστίνα Φεβράνογλου, για όλα τα σπουδαία που μας ανέλυσε για την αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης του πνεύμονα. Επιλέγουμε την πρόληψη, προλαμβάνουμε την ασθένεια». Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους τίμησαν την ημερίδα με την παρουσία τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικήςκ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα, «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείται μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το followup της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Την ημερίδα στήριξαν με τη παρουσία τους ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ.Χρήστος Λιακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο Ιερέας του «Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών» κ.Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού κ.Ραφαήλ Μπινίσκος, ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δάφνης-Υμηττού κ.Δημήτρης Καρακώνης, η Πρόεδρος «ΕΝ.ΖΩ» και μέλος της Πενταμελούς Φιλοζωικής  Επιτροπής Δάφνης-Υμηττού κ.Ελένη Δεμενεοπούλου και ο Φιλόλογος-Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα κ.Γιώργος Ντόβολος

 

Φωτογραφικό υλικό :

Facebooktwitterpinterestlinkedin