Δελτίο τύπου Φιλοζωικής Επιτροπής Δάφνης – Υμηττού για την 4η Οκτωβρίου “Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων” – 04.10.2021

Δημοσίευση: 4 Οκτωβρίου 2021, 09:37

Print Friendly, PDF & Email

4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Μια ημέρα για όλο τον πλανήτη!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωσή τους.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε μία άσχετη μέρα του έτους 1931, κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στην Τοσκάνη, το οποίο καλούσε κοινό και ειδικούς σε ευαισθητοποίηση για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Αργότερα, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης Άγιος των ζώων.

Η αποστολή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι να δοθεί έμφαση στην κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον πλανήτη, κινητοποιώντας το μήνυμα της ημέρας αυτής σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον πλανήτη καλύτερο.

Όπως κι αν εκδηλώθηκε, όπως κι αν καταγράφηκε στο πέρασμα των αιώνων, η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αποδεικνύεται αρχέγονη, αναπόφευκτη και άρρηκτη. Η φύση, ο θεός, ή ο -κατά Πλάτωνα- «θείος δημιουργός» πρόβλεψαν τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση όλων των ζωικών ειδών στην υπηρεσία μιας νομοτέλειας που διασφαλίζει τη συντήρηση του πλανήτη. Η συνύπαρξη συνθέτει την ομορφιά μέσα από τη διαφορετικότητα.

Όσο για την αλληλεπίδραση, ο Αϊνστάιν είχε μια απλή διατύπωση… «Ο άνθρωπος είναι μέρος ενός συνόλου που ονομάζουμε “σύμπαν”. Είναι καθήκον μας να ανοίξουμε τον κύκλο της αγάπης και ν’ αγκαλιάσουμε όλα τα πλάσματα και όλη την ομορφιά του κόσμου».

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς-Φιλοζωικής Επιτροπής Δήμου Δάφνης-Υμηττού

Γεωργία Γρ. Σκιαδοπούλου

Facebooktwitterpinterestlinkedin