Δελτίο τύπου διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» που έγινε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 – 11.04.2022

Δημοσίευση: 11 Απριλίου 2022, 11:52

image_pdfimage_print

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Αγίου Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Παλαιού Φαλήρου.

Γ. Πατούλης: «Καθήκον μας να ενημερώνουμε τους πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών αλλά και για την πρόληψη των λοιμώξεων».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Παλαιού Φαλήρου .

Στην έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος  Δάφνης-Υμηττού κ. Αναστάσιος Αθ. Μπινίσκος τόνισε: «Σήμερα στοχεύουμε μέσα από αυτή την Ημερίδα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, συμβάλουμε στη μείωση της αλόγιστης χρήσης τους και δημιουργούμε πολιτικές για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας. Στον Δήμο μας, η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν προτεραιότητα και είναι ευθύνη όλων μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, καθώς και τα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ, για την πολυετή εποικοδομητική συνεργασία μας, καθώς και τους Δημάρχους και τα στελέχη των Δήμων  Αγ. Δημητρίου. Καλλιθέας, Παλ. Φαλήρου και Μοσχάτου-Ταύρου, για την άψογη συνεργασία σχετικά με τον συντονισμό της σημερινής Ημερίδας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ.Κυριακή Κανελλακοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθώς και την κ. Σακκά Βησσαρία, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α, Γ΄Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Η Σωτηρία», για την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή της σημερινής ημερίδας».

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Αντιπρόεδρος Α’ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέσα από τις πρωτοφανείς και αναπάντεχες υγειονομικές καταστάσεις που σημάδεψαν τον κόσμο μας τα τελευταία δύο  χρόνια λόγω πανδημίας, κατέστη ξεκάθαρο προς πάντες, ότι τα επιτεύγματα της ιατρικής και της φαρμακευτικής επιστήμης επιφέρουν αποτελεσματικότητα στα μεγάλα προβλήματα υγείας της ανθρωπότητας. Κρατώντας αυτό το δίδαγμα, υποδεχόμαστε την νέα περίοδο εισόδου μας στην κανονικότητα, με αισιοδοξία και αίσθημα σιγουριάς, ότι τελικά μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε και να καθορίσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας, βάζοντας το επόμενο σημαντικό στοίχημα, που είναι αυτό της πρόληψης και των πολιτικών πρόνοιας. Αφήνοντας πίσω τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος, επαναπροσδιορίζοντας το μέλλον μας και θέτοντας τα θεμέλια για μια ισχυρή και ουσιαστική παρέμβαση στην κατεύθυνση της πρόληψης και της πρόνοιας. Αρκεί, βέβαια, να κατανοήσουμε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας και να τις διαχειριστούμε με σχέδιο, επιμονή, συνέπεια και διάθεση για δημιουργία. Σε αυτή την κατεύθυνση το Δίκτυο μας έχει να προσφέρει πολλά με τον τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο, με την τεχνογνωσία του και κυρίως με το ξεχωριστό επιστημονικό και στελεχιακό του δυναμικό. Αναδεικνύοντας σημαντικές αξίες σε ατομικό, κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος  και δήλωσε: «Συγχαρητήρια στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε όλους τους συμμετέχοντες, που διοργάνωσαν  αυτή την πολύ χρήσιμη ημερίδα που απαντά σε βασικά ερωτήματα: Πώς μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών. Πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρει κάποιος αντιβιοτικό και πότε όχι. Ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών στους ενήλικες , ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μοσχάτου -Ταύρου Ανδρέα Γ. Ευθυμίου, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συντελεστές για την σημαντική αυτή εκστρατεία για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια και επισήμανε το ρόλο και την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών ειδικά στην εποχή της πανδημίας. Επιπλέον τόνισε την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και την ανάγκη να προστατέψουμε ως κοινωνία τα αντιβιοτικά σαν ένα πολύτιμο πόρο που πρέπει να διασφαλιστεί και για τις επόμενες γενιές».

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αγ. Δημητρίου κ. Αναστάσιος Σοφιανόπουλος  μέσα από τον χαιρετισμό του τόνισε: Θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, για αυτή την σημαντική αλλά και πολύ επίκαιρη σημερινή ημερίδα. Το θέμα ορθή χρήση των αντιβιοτικών και η σπουδαία σημασία των εμβολιασμών που παρουσιάζεται σήμερα, ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό, οι απαραίτητες επιστημονικές οδηγίες και απαντήσεις που θα δοθούν στην σημερινή ημερίδα, θα μας βοηθήσουν να ενημερώνουμε οι αυτοδιοικητικοί, οι δάσκαλοι και καθηγητές τους πολίτες και τα παιδιά μας. Εύχομαι  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, η συνέχεια να έχει πολλές τόσο σημαντικές δράσεις και επιτυχίες

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Δυστυχώς, αυτό οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, η οποία τα καθιστά πλέον μη  αποτελεσματικά. Πρωταρχικός μας σκοπός ως Δίκτυο, είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων, αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού για την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στην υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών από τους πολίτες, συνεπώς καθίσταται πολύ σημαντική».

Στην διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια, Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και  Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου και η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία κα. Βησσαρία Σακκά, απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Ειδικοί Ιατροί τόνισαν:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: “Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  49 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Καλαμπαλίκης, MD, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Καλλιθέας, Αναπληρωματικός Πολιτικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Καλλιθέας, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα  Δήμητρα Παπαγεωργίου, Ψυχολόγο, MSc, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Μαίρη Τρύφων, Δημοτική Σύμβουλο στο Δήμο Π. Φαλήρου,  Εκπαιδευτικό, Πρόεδρος Δημοτικών παιδικών σταθμών και Υπεύθυνη Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Επίσης ο  κ. Αθανάσιος Μπαμπάνας, Προϊστάμενος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, και Συντονιστής του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, ανέλαβε τον συντονισμό των ερωτήσεων προς τις Ειδικούς Ιατρούς, σχετικά με τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια. Η κα Έλενα Γαβριήλ, Νοσηλεύτρια Δημοτικών Ιατρείων-ΚΕΠ Υγείας, Συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, πραγματοποίησε τον συντονισμό για τις ερωτήσεις του κοινού.

Την ημερίδα παρακολούθησε ο κ. Ιωάννης Αρκουμάνης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας  του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και Αναπλ. Πολιτικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

 

Φωτογραφικό υλικό :

Facebooktwitterpinterestlinkedin