Δελτίο τύπου ημερίδας του Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ανέλιξη» την 17 Μαΐου 2024

Δημοσίευση: 14 Ιουνίου 2024, 10:40

Print Friendly, PDF & Email

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/05/2024 ώρες 18:30 – 21:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πρώην Δημαρχείου Υμηττού, επιμορφωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με προσκεκλημένο Φορέα την «Ανέλιξη» Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ερευνά, δημιουργεί, εξελίσσει και εφαρμόζει καινοτόμα ενημερωτικά προγράμματα.

To θέμα της ημερίδας ήταν:

«Σχολική βία, επιθετικότητα και σχολικός εκφοβισμός: Αίτια, τρόποι πρόληψης και παρέμβασης» με ομιλήτρια την κα. Ντορίνα Καββαδία, Εκπαιδευτικό και Ψυχολόγο της «Ανέλιξης».

Στην διημερίδα συζητήθηκε διεξοδικά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού που είναι σύνθετο και πολύπλευρο και ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρκής έξαρση της βίας ανάμεσα σε ανηλίκους, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά και από απόσταση, με πολλαπλασιαστικές αρνητικές ψυχοσωματικές επιπτώσεις τόσο προς αυτούς που την ασκούν όσο και σε όσους τη δέχονται ή και την παρακολουθούν .

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε ο ρόλος της οικογένειας όσο και το σχολείου που πρέπει να θωρακιστούν με τη συνεχή υποστήριξη Φορέων και ειδικά εκπαιδευμένων κοινωνικών επιστημόνων, με σταθερή παρουσία εντός των σχολείων και στους φορείς της εκπαίδευσης, αλλά και με υπηρεσίες που θα είναι επικεντρωμένες στην οικογένεια. Στην ημερίδα αναφέρθηκε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να πραγματοποιηθούν επιπλέον, καθώς τα βασικά περιβάλλοντα πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε μορφής βίας, η οικογένεια και το σχολείο, παραμένουν ευάλωτα μπροστά σε ένα τεράστιο ψυχοκοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο κάθε χρόνο μεταλλάσσεται και εμφανίζεται ξανά με πιο ανθεκτικές και επιβλαβείς εκφάνσεις, με ανυπολόγιστο κόστος και επιπτώσεις σε όλα τα πεδία της ανάπτυξης των ανηλίκων.

Τέλος, παρουσιάστηκε ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας και οι υπηρεσίες που παρέχει και πόσο σημαντική είναι η ανάγκη για διεξαγωγή αντίστοιχων ημερίδων προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin