Ανακοίνωση από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ) – 12.08.2022

Δημοσίευση: 12 Αυγούστου 2022, 10:36

image_pdfimage_print

Ως Γυναίκα πρωτίστως , αλλά και ως Πρόεδρος  της Δημοτικής  Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου μας , παρακολουθώ με ανησυχία τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών να αυξάνεται δραματικά από την αρχή του έτους . Καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά  τις μεγάλες διαστάσεις και ανήκεστες συνέπειες της έμφυλης βίας και στην χώρα μας.  Δεν έχει σταματημό η μαύρη λίστα των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από το χέρι κάποιου. Γυναίκες ,  μητέρες ,  σύντροφοι ,  ερωμένες ,  δολοφονούνται από συζύγους , συντρόφους , γιους , από τα ίδια τα πρώην ή νυν μέλη της οικογένειας τους  ή από πρόσωπο που εμπιστεύονται .  Η έμφυλη βία κλιμακώνεται και οδηγεί στη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Η βία σε όλες τις μορφές της ( σωματική κακοποίηση , σεξουαλική βία , ψυχολογική κακοποίηση , σεξουαλική παρενόχληση , οικονομική εξάρτηση και στέρηση πόρων , βιασμός ) αποτελεί ένα συνεχές , ακραία μορφή της οποίας είναι η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ .

  • Ως πότε θα είμαστε θεατές μιας μακριάς λίστας δολοφονημένων γυναικών ;
  • Πώς υποστηρίζεται μια γυναίκα που επιδιώκει την απελευθέρωσή της από κακοποιητική σχέση ;
  • Πώς δρούμε συλλογικά για την πρόσληψη και προστασία των θεμάτων έμφυλης βίας ;

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου μας , θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και να αποδώσω φόρο τιμής στη μνήμη αυτών των γυναικών που έπεσαν θύματα .

  • Το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία είναι αδιαπραγμάτευτο .
  • Η γυναίκα πρέπει να υψώσει την φωνή της και να ζητήσει βοήθεια .
  • Η κοινωνία πρέπει να έχει μηδενική ανοχή και να συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση της κακοποίησης των γυναικών για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα .

Οι υφιστάμενες  δομές υποστήριξης  των επιζωσών έμφυλης βίας ( συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας των ΓΓΙΦ &ΚΕΘΙ και ΟΤΑ είναι:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ:

https://www.kethi.gr/symboyleytika-kentra

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΘΗΝΑ:

https://www.cityofathens.gr/archive/xenonas-filoxenias-gynaikon-thymaton-vias-ton-paidion-toys/

ΔΩΡΕΑΝ

Με Εκτίμηση

Χρυσούλα Κων. Θάνου

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής &

Ισότητας των Φύλων

Facebooktwitterpinterestlinkedin