Επιστολή Δημάρχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Της Βίας Κατά Των Γυναικών

Δημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2019, 19:27

image_pdfimage_print

Αγαπητές  συνδημότισσες,

Αγαπητοί συνδημότες ,

Η 25η Νοεμβρίου, η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την παγκόσμια ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος.

Η βία κατά των Γυναικών, είτε λεκτική είτε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική ήταν και παραμένει θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και πολυσύνθετες παραμέτρους. Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Αυτό που επιθυμώ να σας τονίσω με την επιστολή μου αυτή, είναι ότι το θέμα αυτό  μας αφορά όλες και όλους! Η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλουμε να συμβάλλουμε στον αγώνα για εξάλειψη της βίας. Ο φόβος πρέπει να νικηθεί, τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται!

Σας μεταφέρω  το κάλεσμα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου προς εμένα αλλά και στους  υπόλοιπους Δημάρχους της χώρας μας, ώστε να πάρουμε πρωτοβουλίες για την εκρίζωση της έμφυλης βίας. Ο κ. Υπουργός επισημαίνει ότι ήδη η τηλεφωνική γραμμή “SOS 15900” του δικτύου της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από την έναρξη της λειτουργίας της στις 11/3/2011 έως σήμερα, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις για καταγγελίες έμφυλης βίας.

Η Διοίκησή μας με δεδομένη την ευαισθησία που επιδεικνύει σε ζητήματα κοινωνικής φύσεως θα συνεχίσει να κινητοποιείται ώστε να αναδειχθεί το μείζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες Ελληνίδες και να προστατεύσουμε όσες το έχουν ανάγκη.

Ο  Δήμος  Δάφνης-Υμηττού ήταν και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στις Γυναίκες για αυτό και υπάρχουν  στελεχωμένες Κοινωνικές Δομές με εξειδικευμένο προσωπικό, (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ) και μελλοντικά ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ αλλά και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, όταν θελήσουν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και της σιωπής, προσφέροντας  ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημερώνοντας τη γυναίκα για τις υπηρεσίες που μπορεί να απευθυνθεί άμεσα. Επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όταν υπάρχουν προβλήματα με τα παιδιά.

Έχουμε στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και υλοποίηση ενεργειών πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιου είδους δράσεις.

Κλείνοντας και με αφορμή τη σημερινή ημέρα σας ενημερώνω ότι  θα επανασυγκροτηθεί η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων ( Δ.ΕΠ.ΙΣ.)μέσω Δημόσιας Διαβούλευσης, όπου θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενθάρρυνση  με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης κατά της βίας των Γυναικών.

         Με εκτίμηση

       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

          ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ

           ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΘ. ΜΠΙΝΙΣΚΟΣ

Facebooktwitterpinterestlinkedin