Ενημέρωση του ΚΕΠ Υγείας Δάφνης – Υμηττού σχετικά με την αποζημίωση των λουτροθεραπειών

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2024, 14:37

image_pdfimage_print

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας, στοχεύοντας στη διαφύλαξη της υγείας των συμπολιτών μας και επιθυμώντας να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή ενημέρωσή τους, σχετικά με την αποζημίωση λουτροθεραπειών, σας παραθέτουν τις κάτωθι πληροφορίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ, από 1 Ιουνίου 2024 έως και 31 Οκτωβρίου 2024, έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, για αποζημίωση λουτροθεραπειών για όσους διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα και πάσχουν από τις παρακάτω παθήσεις.

Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο, όπου περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Συστηματική σκλήρυνση
 • Πολυμυοσίτιδα – δερματίτιδα
 • Ρευματοειδής πολυμυαλγία
 • Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
 • Αγγυλοποιητική και ψωριασική αρθρίτιδα
 • Μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα.
 • Δερματοπάθειες.

Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με διαγνωσμένη τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιωθεί και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησής του.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αποζημίωση λουτροθεραπείας είναι τα εξής:

 1. Γνωμάτευση ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, συνεπώς ορθοπεδικού, ρευματολόγου, δερματολόγου, φυσίατρου. Στη γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από ορθοπεδικούς για τις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο.
 2. Γνωματεύσεις εκδίδονται από Ιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ, Στρατιωτικούς και Πανεπιστημιακούς, Ιατρούς των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
 3. Ιατρική γνωμάτευση θεράποντα καρδιολόγου (συμβεβλημένου ή μη), από την οποία να προκύπτει, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.
 4. Βεβαίωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της λουτροπηγής ότι ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κράτος λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων, καθώς και τα χρονικά διαστήματα εντός των οποίων πραγματοποιήθηκαν.
 5. Ψηφιακό αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι μετακινήθηκε τις ημερομηνίες, όπως αυτές αναφέρονται στη βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.
 6. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με διαγνωσμένη τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιωθεί και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησής του.

Η αποζημίωση λουτροθεραπείας αφορά στην πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων, ενώ η υποβολή αίτησης αποζημίωσης, είναι απαραίτητο να γίνει προς την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΠΥ, είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά, στην αντίστοιχη ηλεκτρονική κρατική πλατφόρμα gov.gr.

 

Παραμένουμε δίπλα στους συνανθρώπους μας, με σεβασμό απέναντι στην προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού

Νικόλαος Ε. Τσιλίφης

 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας-ΕΔΔΥΠΠΥ

Ανδριάνα  Μαγγίτα

Facebooktwitterpinterestlinkedin