4 Οκτωβρίου: Μήνυμα Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων

Δημοσίευση: 4 Οκτωβρίου 2020, 17:49

image_pdfimage_print

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, με αρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση για τα υπό εξαφάνιση είδη. Σήμερα, η παγκόσμια επέτειος αγκαλιάζει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Αν και η αγάπη για τα ζώα και τη φύση ευρύτερα δεν είναι υπόθεση μίας παγκόσμιας ημέρας αλλά της καθημερινότητάς μας, ωστόσο η παγκόσμια επέτειος μπορεί να είναι η αφορμή ευαισθητοποίησης και περισυλλογής σε σχέση με τα ζώα αλλά και με τη συνύπαρξη μας με τα αδεσποτάκια μας μέσα στην ίδια την πόλη μας.

Από την πλευρά μας, η Διοίκησή μας μεριμνώντας για την ομαλή συνύπαρξη στην πόλη, έχει προχωρήσει στη συγκρότηση Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και εν συνεχεία στη σύναψη σύμβασης με Ιατρικό Κέντρο Μικρών Ζώων, με στόχο τον εμβολιασμό και τη στείρωση των αδέσποτων και την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο κι επικουρικά της Πενταμελούς Επιτροπής μας, έχει συγκροτηθεί η Φιλοζωική Επιτροπή του δήμου μας, που ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα ευζωίας. Παράλληλα έχει τοποθετηθεί στην πόλη μας σε 11 διαφορετικά σημεία μια πολύ έξυπνη, πρωτότυπη, πολιτισμένη και οικολογική λύση στο πρόβλημα της συλλογής των ακαθαρσιών των σκυλιών που έχει θέσει τέλος στο άλυτο, μέχρι τώρα, πρόβλημα. Χάρτινα, πτυσσόμενα φαρασάκια μιας χρήσης από ανακυκλωμένο χαρτί, που επινοήθηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα και κάνει πανεύκολη την ανέπαφη συλλογή των ακαθαρσιών για τους συνοδούς των τετραπόδων φίλων μας και αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια οδηγία κατάργησης της χρήσης του πλαστικού!

Με τη γενίκευση της χρήσης του θαυμάσιου φαρασιού, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και όλοι οι δημόσιοι χώροι μας, διατηρούνται καθαροί και υγιεινοί κι όλοι αγαπάμε ακόμα περισσότερο τα υπέροχα τετράποδα. Σε λίγες ημέρες επίσης θα τοποθετηθούν σε 40 σημεία στην πόλη μας ποτίστρες-ταΐστρες και σπιτάκια για «τους μικρούς μας φίλους» όπου φιλόζωοι Εθελοντές μας, μας καθοδήγησαν να επιλέξουμε τα σημεία και θα φροντίζουν την τροφοδοσία τους με ξηρά τροφή ενώ η ανατροφοδότηση νερού θα γίνεται στις ποτίστρες με φλοτέρ. Τέλος, εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει σε τακτά χρονικά διαστήματα(κάθε τέλος του μήνα) ΔΩΡΕΑΝ διανομή ξηράς τροφής σε φιλόζωους Εθελοντές που σιτίζουν τα αδεσποτάκια της πόλης μας.

Τα ζώα είναι ο συνεκτικός μας δεσμός με τη φύση. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη φύση, τόσο πιο πολύ θα μας χρειάζονται τα ζώα.
Να μας βοηθάνε να ξεχνούμε την αλλοτρίωση. Να αποκαθιστούν μέσα μας την αρμονία και την ενότητα. Τα ζώα όχι μόνο δεν είναι υποκατάστατο, αλλά είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατα και η σχέση μας με αυτά, μας προσφέρει κάτι που δεν μπορούμε να αντλήσουμε από πουθενά αλλού: την αίσθηση του απόλυτα απλού, της καθαρής φύσης. Με απόλυτο σεβασμό στη φύση, τους πολίτες μας και τα αδεσποτάκια που κατοικούν στον Δήμο μας, φροντίζουμε για την αγαστή συνύπαρξη όλων μας στη Δάφνη και στον Υμηττό υποστηρίζοντας κάθε έργο με στόχο την ευζωία «των μικρών μας φίλων».

Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού
Αναστάσιος Αθ. Μπινίσκος

Φωτογραφικό υλικό :Facebooktwitterpinterestlinkedin