Πρόσκληση στην Έκθεση Xeνος as Senior Citizen για την Τρίτη Ηλικία

από έως
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λουτρό των Αέρηδων, 8, Κυρρήστου, Plaka, Eleonas Camp, Δήμος Αθηναίων, Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής, Αττική, 10562, ΕλλάδαΧάρτης

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ

 

 

 ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ

«ο Χ é ν ο ς / A Senior Citizen»

Ομαδική Έκθεση

20 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2018

 Το 2018 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία, με το Σύλλογο «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Άνθρωποι με τα Μπαλόνια» παρουσιάζει την εικαστική έκθεση με τίτλο:

«ο  Χ é ν ο ς / A Senior Citizen»

Το σκεπτικό της έκθεσης βασίζεται στην αλληλεπίδραση 16 σύγχρονων καλλιτεχνών με ομάδες ηλικιωμένων από το Γηροκομείο Αθηνών. Οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι ιστορίες των ανθρώπων του Γηροκομείου αποτελούν την πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών για τη δημιουργία έργων μέσα από ποικίλα μέσα έκφρασης, όπως ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο και performance.

Συμμετέχουν :

Έρη Αγρίου, Έλενα Καραγιάννη, Ελισσάβετ Κεχαγιά, Γιώτα Κότικα, Ελένη Κυπραίου, Σοφία Κυριακού, Μαρίνα Μαλτέζου, Σταυρούλα Μητσάκου, Μαρία Οικονόμου, Φανή Πανταζίδου, ‘Αντα Πετρανάκη, Βίκυ Σαμουηλίδου, Χρήστος Σκούρτης, Λεμόνα Ταργοντσίδου, Έφη Φουρίκη, Κατερίνα Χριστοπούλου.

 

Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμoύ της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018

Εγκαίνια: 20 Μαΐου 2018, ώρα 12.00

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Διάρκεια Έκθεσης: 20 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 15.00, κάθε μέρα εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 32 44 340 

Επιμέλεια Έκθεσης:  Ευτυχία Καλοχαιρέτη, ΜSc Μουσειολόγος

Κ υ ρ ι α κ ή  20.5.2018:

Ομιλίες – Μαρτυρίες της επιμελήτριας, των καλλιτεχνών, και των εθελοντών του εργαστηρίου του Γηροκομείου, που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την έκθεση.

 

Κ υ ρ ι α κ ή  27.5.2018: Εργαστηρίο Art Therapy “Ισορροπώντας ανάμεσα στο Κερδίζω και στο Χάνω” με στόχο την αφύπνιση της ενσυναίσθησης προς τους ηλικιωμένους από την Ψυχολόγο Λυδία Κανελλά (Msc in Counseling Studies).

 

Αναλυτικότερα:

Ένα βιωματικό σεμινάριο που στόχο έχει να προσκαλέσει το κοινό να πειραματιστεί με τις υπαρξιακές έννοιες του κερδίζω – χάνω, και μέσα από τη δική του εμπειρία να αναθεωρήσει τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από αυτές τις δύο αντίρροπες δυνάμεις. Τι κοινό έχουμε τελικά με τα άτομα που ανήκουν στην 3η ηλικία; Η απώλεια αποτελεί μια από τις πιο βαθιές, υπαρξιακές προκλήσεις που καλείται ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή που γεννιέται. Ταυτόχρονα, η έμφυτη τάση του ανθρώπου να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητές του για να επιβιώνει και να αναπτύσσεται είναι αυτή που τον κρατά στη ζωή και τον γεμίζει συνεχώς με νέες εμπειρίες. Καμιά φορά όμως τείνουμε να αγνοούμε μια από τις δύο αντίρροπες δυνάμεις και να χάνουμε την ισορροπία.  Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι Τέχνη, η Τέχνη του να ΖΩ και είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

 

Διάρκεια: 11.00- 13.30

Συμμετοχές:  15-20 άτομα

Δωρεάν Συμμετοχή

Τηλέφωνο Κράτησης: Λυδία Κανελλά 698706935

 

Κ υ ρ ι α κ ή  3.6.2018:

Μουσικοχορευτική εκδήλωση:  “Πάμε όπως παλιά!”

 

Αναλυτικότερα:

Για το κλείσιμο της έκθεσής μας επιλέξαμε ελαφύνουμε το κλίμα και να απογιώσουμε την διάθεση. Με την μουσικοχορευτική εκδήλωση “Ας χορέψουμε όπως άλλωτε!” Ας ανατρέξουμε, λοιπόν στα παλιά τα χρόνια! Ας μεταφεροθούμε στα χρόνια της νιότης των ηρώων της έκθεσης μας. Τα χρόνια που οι σημερινοί παππούδες ήταν νέοι όπως και εμείς! Ο ταλαντούχος Dj Κωνσταντίνο Ντασκαγιάννη και η χορευτική ομάδα Blame the Swing θα αναλάβει να μας ξεσηκώσει , να μας ανεβάσει το Κυριακάτικο πρωινό και να μας παρασύρει στον χορό με ρυθμούς jazz και χορούς swing, rock & roll.

 

Διάρκεια: 12.00-14.30.  

Δωρεάν Συμμετοχή

Πληροφορίες: 210 32 44 340 

 

Επιμέλεια Εκδηλώσεων: Ευτυχία Καλοχαιρέτη, ΜSc Μουσειολόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_print
Facebooktwitterpinterestlinkedin
error: Content is protected !!