Ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού στην εκπομπή του Alert TV «Αυτοδιοίκηση live» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Φανίδη

 

Ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Μιχαήλ Ι. Σταυριανουδάκης , παρευρέθηκε στις 12 Ιουνίου στον τηλεοπτικό σταθμό  «Alert TV  », στην εκπομπή «Αυτοδιοίκηση live», καλεσμένος από το δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Φανίδη.  Tα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε,  είναι:

  • Η  παρακαταθήκη οδηγός, όπως χαρακτηριστικά είπε, που του άφησαν οι δυο εμβληματικοί Δήμαρχοι της Δάφνης Μιχαλόπουλος Χρήστος και του Υμηττού Λεντάκης Ανδρέας, των οποίων το όραμα είναι επίκαιρο ακόμα και στις μέρες μας. Επίσης όσον αφορά στη συνεννόηση των δυο Δήμων λόγω «Καλλικράτη»,  είπε ότι στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις, πάντα όμως πίστευε ότι ήταν περισσότερα τα κοινά σημεία παρά οι διαφορές και ο χρόνος τον δικαίωσε . Επίσης ανέφερε ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένος ένας δήμαρχος και κατ` επέκταση και όλη η δημοτική ομάδα θα πρέπει να είναι κοντά στο Δημότη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει,  με ίση αντιμετώπιση όλων .
  • Το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων :  ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από κοινού με το Δήμο Βύρωνα από τα έσοδα του οποίου πραγματοποιούνται επενδύσεις στο χώρο και πραγματοποιούνται δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις και από τους δυο Δήμους. Φέτος από τις 50 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι 15 είναι δωρεάν για το κοινό. Επίσης στην ερώτηση του κ. Φανίδη αν το θέατρο βράχων είναι ασφαλές, ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στατικότητας των κατασκευών, ενώ είναι  σε αναζήτηση φόρμουλας κάλυψης της οριογραμμης των βράχων για μεγαλύτερη ασφάλεια επειδή εκεί ανεβαίνουν πολίτες για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις.
  •  Ο  εκλογικός Νόμος – «Κλεισθένης»:  η κυβέρνηση μετά από 2,5 χρόνια ζυμώσεων,  θα έπρεπε  να έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα κάλυπτε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης , που θα την θωράκιζε νομοθετικά και οικονομικά, προκειμένου να μπορέσει να πορευτεί προς το 2020. Αντί αυτού με την αναλογικότητα που προτείνεται, ο Δήμαρχος θα πρέπει να λειτουργεί  με δυνάμεις άλλων παρατάξεων  γεγονός που κάνει δυσκολότερη τη λήψη αποφάσεων. Είναι σε λάθος βάση και θα οδηγήσει στον αφανισμό της φυσιογνωμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Η συνεργασία με την Περιφέρεια: πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τόσα έργα αν δεν είχαμε την στήριξη της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Τον τελευταίο χρόνο όμως, υπάρχει μια δυστοκία στην ένταξη έργων στις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ΠΔΕ, πιθανά να φταίνε τα γεγονότα στη Μάνδρα. Η περιφέρεια είναι το εργαλείο με το οποίο υλοποιούνται έργα στους Δήμους, δεδομένου ότι η ΣΑΤΑ είναι πολύ περιορισμένη. Τον τελευταίο χρόνο είπε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι ότι είμαστε απομονωμένοι», έχουμε υποβάλλει ώριμες μελέτες οι οποίες όμως δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδότηση. Οι μελέτες αυτές αφορούν στην  πλήρη ανάπλαση της πλατείας δημαρχείου και της γύρω περιοχής  προϋπολογισμού δαπάνης 6.985.000,00€  και στον εκσυγχρονισμό  των αθλητικών εγκαταστάσεων στο χώρο πολιτισμού και αθλητισμού «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» προϋπολογισμού δαπάνης 1.600.000,00€. Τέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλες οι μελέτες των έργων που υλοποιήθηκαν, εκτός αυτής της κατασκευής του Μουσείου Μπουζιάνη,  έχουν πραγματοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία είναι πλήρως επανδρωμένη με επιστημονικό προσωπικό.
  • Τα έργα υποδομής και ανάπλασης : πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται  στο Δήμο έργα που έχουν μια σειρά, μια σύνδεση μεταξύ τους,  με απώτερο σκοπό την ομοιόμορφη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου.  Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, από την αρχή της δημαρχιακής του θητείας,  η οποία μετρά 15 συναπτά έτη,  ο Δήμος απορρόφησε περίπου 90.000.000€, αξιοποιώντας  εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, κατασκευάζοντας σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία , κτίρια πολιτισμού  και πραγματοποιώντας αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών.  Είμαστε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Δήμους στην απορρόφηση και την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα είπε χαρακτηριστικά,  ενώ πιστεύει ότι σε  κατά κεφαλήν αναλογία η χρηματοδότηση ανα  δημότη είναι στο υψηλότερο επίπεδο πανελλαδικώς.  Με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, έχει αναπλαστεί το 70% των περιοχών της Δάφνης,  ενώ στα  7 χρόνια θητείας μου στον Υμηττό, έχει αναπλαστεί το 25 – 30% των περιοχών του. ΄Έχουν κατασκευαστεί επίσης 8 νέα σχολικά κτίρια,   ενώ συντηρούνται  κάθε χρόνο  όλα τα σχολεία του Δήμου,  δίνοντας βαρύτητα στις πιο παλιές σχολικές μονάδες. Είμαστε σε φάση έγκρισης μελέτης για την κατασκευή ενός νέου Νηπιαγωγείου που θα στεγάσει το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης και το & 7ο Νηπιαγωγείο Υμηττού, ενώ στοχεύουμε στην  πλήρη ανακατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων του Υμηττού.
  • Ο Αθλητισμός: δεν με ενδιαφέρουν οι πρωτιές και ο  πρωταθλητισμός, κύριο μέλημά μου είναι να υπάρχουν δομές αθλητισμού, είτε μέσω δήμου είτε μέσω σωματείων,   που θα μετέχουν τα παιδιά για να συμπληρώνουν την  κοινωνικότητα και να εκτονώνουν την ενεργητικότητα τους, αν μέσα από αυτό το ενεργό φυτώριο αναδειχθούν και πρωταθλητές  έχει καλώς.  
  • Οι Kοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου : Ο  κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι, οι κοινωνικές υπηρεσίες που προϋπήρχαν της κρίσης  στο Δήμο, συμπληρώθηκαν με κοινωνικές δομές (κοινωνικό συσσίτιο , κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο  της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», ) που  λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες στους  πολίτες με ανεπτυγμένο το  αίσθημα της εχεμύθειας, της αλληλεγγύης  και της αλληλοβοήθειας. Η  «ομπρέλα» στήριξης προς τις πάσχουσες κοινωνικές ομάδες είναι μεγάλη, δυστυχώς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια, στο μόνο που υστερούμε, είναι στη φροντίδα των αστέγων, τους οποίους όμως υποστηρίζουμε συνεργαζόμενοι με τους όμορους Δήμους και ΜΚΟ..
  • Η Οικονομική Κατάσταση του Δήμου:  παρά την κρίση, σήμερα ο Δήμος είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από ότι ήταν όταν τον παρέλαβα τον Ιανουάριο του 2003. Ο λόγος είναι :  η αγάπη μου για το Δήμο, η καθημερινή μου ενασχόληση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τους τρόπους  επίλυσής τους, και η στενή  παρακολούθηση και ο έλεγχος των δαπανών.

 

Ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Δημάρχου μπορείτε να δείτε παρακάτω :

 

 

 

 

 

image_print
Facebooktwitterpinterestlinkedin
error: Content is protected !!