Καρναβάλι 2019 « Βλάχικος Γάμος » απο το ΚΗΦΗ Δάφνης – Υμηττού και τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πλατεία Δημαρχείου Δάφνης - Υμηττού, Έλλης, Δάφνη, Δημοτική Ενότητα Δάφνης, Δήμος Δάφνης - Υμηττού, Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής, Αττική, 17235, ΕλλάδαΧάρτης

 

Με εορταστικούς ρυθμούς προγραμματίζονται οι δραστηριότητες του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο πλαίσιο συμμετοχής στην αποκριάτικη  εκδήλωση “Καρναβάλι 2019” που διοργανώνει ο Δημος Δάφνης – Υμηττού με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτκής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης.

Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος κινητοποιήθηκαν στην ανάκληση αναμνήσεων από έθιμα της Αποκριάς των παιδικών  χρόνων και των ιδιαίτερων πατρίδων και ο σχεδιασμός αφορά στην αναβίωση του “Βλάχικου Γάμου”. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην ομηρική αρχαιότητα, αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης γάμου και εμφανίζεται ως αποκριάτικο έθιμο σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Με ενσωμάτωση λαογραφικών στοιχείων, ο συμβολισμός αφορά στην αναπαράσταση του κύκλου της ζωής και την αναγέννηση της φύσης και συνδέεται με δοξασίες για ευμάρεια, ευκαρπία και καλοτυχία.

Οι προετοιμασίες  συνθέτουν σε δρώμενα που έχουν επιλεγεί με στόχο την ενεργό συμμετοχή των ωφελουμένων στις εορταστικές εκδηλώσεις των Απόκρεων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνδιαλλαγής και της διαγενεακής σύνδεσης. Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του ΚΗΦΗ, το πρωί της Τσικνοπέμπτης 28 Φεβρουαρίου 2019, θα παρουσιαστούν “τα αρραβωνιάσματα”, τα “φλάμπουρα”, οι χειροποίητες μπομπονιέρες, “τα προζύμια”, η γνωριμία των συμπεθέρων με αυτοσχέδιους διαλόγους και η επιλογή των παραδοσιακών ενδυμασιών για το γάμο.Το έθιμο θα κορυφωθεί στο αποκριάτικο καρναβάλι της  πόλης μας, όπου η πομπή του “Βλάχικου Γάμου” θα ενωθεί με το πλήθος καλεσμένων σε μια παρέα με κέφι, τραγούδι και χορό.

Με τη διαχρονική αναβίωση εθίμων, οι πόλεις συμβάλλουν στη διατήρηση της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και λαογραφικής μνήμης, ενώ οι παραδόσεις αποτελούν πηγή σύνδεσης ανάμεσα στις γενιές, ενισχύοντας την θετική αντίληψη της κοινωνικής ταυτότητας που προάγει την ψυχική υγεία. Η συμμετοχή των μεγαλύτερων ανθρώπων σε εορταστικά δρώμενα, συμβολίζει την  αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των αποθεμάτων χαράς μιας κοινωνίας και το μήνυμα της αξίας της κοινωνικής συνοχής  εμπερικλείεται στα λόγια του ποιητή…

 

”Αν δεν μπορέσω να το δεις κι εσύ, μοιάζει σαν να μην το έχω”. Γ. Ρίτσος

 

Ο Πρόεδρος

  Νικόλαος Ντίνος

 

Κατεβάστε την αφίσα εδώ

 

image_print
Facebooktwitterpinterestlinkedin
error: Content is protected !!