Το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού σας προσκαλεί στον Κύκλο Συζητήσεων 2024 με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας» Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στις 19.30

Το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού διοργανώνει την  Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στις 19.30 την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά  «25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Υμηττού (Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Μελέτης Μελετόπουλος, συγγραφέας, δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ιωάννα Τσιβάκου, συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Ο συγγραφέας του βιβλίου

Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Σαμάντης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού

Λίγα λόγια για το βιβλίο
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):

Αυτά τα «25 μαθήματα για την ελληνική ιστορία» δεν συνιστούν μια γραμμική ιστορική αφήγηση. Επιμένουν αφ’ ενός στην απαραίτητη ιστορική περιοδολόγηση –τις τρεις ιστορικές φάσεις της ιστορίας του ελληνικού έθνους και τη διάκριση των περιόδων της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού από το 1204 μέχρι σήμερα, ενώ εγκύπτουν λεπτομερέστερα στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.

Τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, άλλωστε, συνιστούν εν πολλοίς την εξέλιξη παλαιότερων τάσεων και τον καμβά πάνω στον οποίο εγγράφεται η ίδια η παρούσα πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα.Αναζητώντας, λοιπόν, λύση στα υπαρξιακά αδιέξοδα που βιώνουμε, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτή δεν μπορεί να ανευρεθεί αν δεν επιχειρηθεί ένας έστω διαγραμματικός απολογισμός της ιστορικής πορείας του ελληνισμού, καθώς η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής, δηλαδή μπορεί να αντικρίσει το ίδιο του το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχει μια βαθιά συνείδηση και γνώση της ιστορικής του διαδρομής και της συνέχειάς του.

Και παρότι κάτι τέτοιο ισχύει για όλα τα έθνη, για τους νεότερους Έλληνες αποκτά αποφασιστική σημασία, δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που βιώνουμε μετά το 1922: το άλλοτε υπαρκτό πολιτισμικό, γεωγραφικό και πληθυσμιακό εύρος έχει αντικατασταθεί, κατ’ εξοχήν, από το ιστορικό βάθος.Ωστόσο η πρόσκτηση μιας ιστορικής συνείδησης δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο. Διότι αυτό το «μαρμάρινο κεφάλι» μιας μακραίωνης ιστορίας κινδυνεύει, «να εξαντλήσει τους αγκώνες μας». Κινδυνεύει να μας οδηγήσει στην απραξία κατέναντι στο μέγεθος μιας ιστορίας που φαντάζει δυσβάστακτη για τις μικρές, στενές μας πλάτες.

Γι’ αυτό και πολλοί χάνονται μέσα στα τενάγη του Μαραθώνα ή στα πεδία των Γαυγαμήλων και του Ματζικέρτ, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη ιστορική διάκριση που χαρακτηρίζει μια εδραία και ισορροπημένη συνείδηση.




Πρόσκληση για Υποβολή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας στην περιοχή «Λόφος Γερμανού» της  Δ.Κ. Υμηττού, όσων εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν ήδη υποβάλλει, στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο “Μελέτη πράξης εφαρμογής ενταγμένων περιοχών”

Καλούνται οι κύριοι ή νομείς των ακινήτων της περιοχής Α΄ κατοικίας «Λόφος Γερμανού» του Δήμου Δάφνης-Υμηττού  της οποίας η πολεοδομική μελέτη εγκρίθηκε με το από  23-10-2013 Π.Δ.  (ΦΕΚ 395ΑΑΠ/8-1-2013) να προσέλθουν στο Δημοτικό κατάστημα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προκειμένου:

  • Να λάβουν γνώση της πράξης εφαρμογής που εκπονείται στην πιο πάνω περιοχή (πίνακα πράξης εφαρμογής , διάγραμμα πράξης εφαρμογής) και να υποβάλλουν τις τυχόν αντιρρήσεις ή ενστάσεις.
  • Να υποβάλλουν Δηλώσεις Ιδιοκτησίας σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθ. 12 του Ν. 1337/83 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του αρθ. 6 του Ν. 2242/94, όσοι εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν ήδη υποβάλλει.

Οι παραπάνω Δηλώσεις θα υποβληθούν σε ειδικό έντυπο σύμφωνα με υπόδειγμα που θα παραληφθεί από τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού και θα συνοδεύονται από :

  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  • Τίτλους ιδιοκτησίας με πιστοποιητικά μεταγραφής
  • Αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου και απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος

Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα ανωτέρα στοιχεία η Πράξη θα ολοκληρωθεί με φερόμενους ιδιοκτήτες και μετά την κύρωσή της θα απαιτηθεί σύνταξη Διορθωτικής Πράξης Εφαρμογής με δαπάνες των ενδιαφερομένων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καθώς και τυχόν ενστάσεων ορίζεται σε δέκα πέντε (15) ημέρες, από την τελευταία δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.

Η πρόσκληση αυτή να δημοσιευθεί σε μία τοπική εφημερίδα και σε μία ημερήσια της Αθήνας σε δύο συνεχείς δημοσιεύσεις.

 

Ο    ANTIΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ

 

Κατεβάστε την πρόσκληση εδώ

Κατεβάστε το υπόδειγμα ΄δήλωσης εδώ